Persoonlijk | Hoe beviel mijn traditie om zoveel mogelijk offline te zijn op vakantie?

Offline zijn. Iets wat ik dit jaar geheel heb doortrokken en steeds vaker en vaker doe. Ik vind het héérlijk. Ja ik check soms mijn mail. Instagram. Even Vinted. En dan hup uit. Maar op vakantie, als we echt even weg zijn maak ik dat ik écht geheel offline ben. Ik maak foto’s, filmpjes heb even appjes gestuurd naar het thuisfront en verder uit dat ding en genieten. Deze zomervakantie was ik ook lekker veel offline.

Persoonlijk | Hoe beviel mijn traditie om zoveel mogelijk offline te zijn op vakantie?

Deze traditie , waarom?

Ik was eerst eigenlijk continu online. Eventjes Instagram checken. Wat posten. Bij andere kijken. Facebook openen, ook doorscrollen. Daarna mijn email nog bijlezen. Vinted, misschien nog leuke dingen om te scoren. Hupla dan ben je ineens zomaar een aantal uren kwijt. Zit ik helemaal niet meer online? Nee zeker niet, eigenlijk nog steeds iets vaker dan me lief is. Maar het geeft me wel degelijk ook ontspanning om leuke reels te kijken en die emailtje weg te werken voor het weekend. Ik had vroeger een beetje last van FOMO (Fear of missing out) en wilde overal graag van op de hoogte zijn. Inmiddels ben ik een echt JOMO’tje (Joy Of Missing Out) geworden. Het kan me niet zoveel meer schelen wat ik eventueel zou ‘missen’ Ik breng liever tijd door met dingen die me energie geven. Met mijn gezin. Buiten wandelen. Het huis op orde maken en lekker ruimen. En soms krijg ik energie van lekker even online zijn of dit artikeltje tikken bijvoorbeeld. En dan doe ik dat gewoon lekker, maar de drang is er al jaren van af en wordt steeds minder & minder merk ik.

Op vakantie lekker offline

Ik zet op vakantie dus bewust mijn wifi uit en gebruik mijn telefoon alleen voor foto’s en filmpjes van de vakantie. Even een appje naar mijn (schoon)ouders dat we zijn aangekomen of een appje naar een vriendin en uit. Gewoon echt eventjes opladen op een offline-manier. Ik merk dat ik elk jaar hier heel goed op ga en er echt oprecht meer van kan genieten. Ook als we uit eten gaan of dingen beleven op vakantie ben ik meer aanwezig dan met een telefoon onder mijn neus. Ook met Noa in de vakantie lag mijn telefoon vaak aan de kant, of meneer had hem zelf nodig voor de LEGO app met bouwen 😉 Meer aanwezig en echte verbinding is iets wat je dan krijgt en wat ik belangrijk vind. Iets wat deze reclame van BEN al duidelijk maakte.

Ik ben hier dus minder te vinden….

..en dat vind ik helemaal niet zo erg. Want ik geniet. Van mijn gezin. Van dingen in het ‘echte’ leven doen. Niet dat ik de online wereld soms niet mis, maar ik vind het heerlijk geen drang te voelen dingen aan te klikken, te delen, likes te behalen… Ik heb dat nooit zo gevoeld maar de laatste jaren heb ik hier nog minder last van en het op een nog lager pitje gezet. Kon ik vroeger balen als een artikel niet werd gelezen/geen reacties ontving, haal ik nu mijn schouders op en geniet van de reacties die ik wél krijg. Het geeft me ook de positieve motivatie om na ruim 16 jaar nog steeds te blijven bloggen en leuke content te willen maken.

Ik lees nog wel artikelen bij jullie maar niet gelijk dezelfde week. Zo zijn week/maandoverzichtjes soms al een stukje ouder maar ik lees ze zeker niet met minder plezier. Ik wil jullie dan ook bedanken voor alle reacties die jullie achter laten en het blijven lezen van mijn artikelen. Het zijn een aantal vaste lezers die al jaren als familie voelen hierdoor en het is altijd een feestje jullie namen in de reacties te zien staan. Tegenwoordig is het steeds minder vanzelf sprekend reacties te krijgen, alles verplaatst naar vloggen en/of Instagram/social media en ik vind dit ‘oude bloggen’ juist heel erg leuk. Juist door de offline tijd die ik nu inlas maakt dat ik vol creatieve ideeën zit en met een glimlach altijd mijn blog open.

Ben jij een FOMO’tje of een JOMO’tje en waarom?

9 reacties op “Persoonlijk | Hoe beviel mijn traditie om zoveel mogelijk offline te zijn op vakantie?

  1. Groot gelijk dat je wat minder tijd achter een schermpje doorbrengt. Mijn laptop en blog laten liggen vind ik wel lastig, maar dat doe ik eigenlijk vaak gewoon ’s avonds of op mijn vrije dagen. Mijn schermtijd op mijn telefoon daarentegen is met anderhalf uur verminderd omdat ik zowel Instagram als Vinted verwijderde. Ik dacht dat ik het lastig zou vinden, maar het tegendeel blijkt waar.
    Hopelijk kan je het vasthouden! Het is ook zo leuk voor de kindjes om meer aanwezige ouders te hebben 🙂

    1. Ik denk dat bij mijn Instagram, Whatsapp en Vinted het meeste gebruikt worden. Eraf halen vind ik dan weer een grote stap ergens… Ik ga erover nadenken want was wel geïnspireerd door je eerdere post dat je je telefoon geheel had links laten liggen. #omovernatedenken

  2. Goed om lekker offline te zijn, zeker in de vakantie! Ik denk dat je kind dat later echt nog goed weet, of zijn ouders de hele tijd op hun telefoon zaten of echt aandacht hadden 🙂

  3. Ik ben wel minder online te vinden, maar een avond of een weekend helemaal offline dat lukt me dan toch weer niet. Wel als ik in gezelschap ben hoor, dan gebruik ik mijn mobiel hooguit om even snel een fotootje te maken, maar als ik gewoon thuis ben, dan kan ik rustig een paar uurtjes eraan verspillen. Misschien zou ik gewoon eens de meldingen bij whatsapp uit moeten zetten, dan lukt het vast wel om een avondje echt offline te zijn.

  4. Mooi beschreven,
    Ik zet mijn wifi niet uit, maar kijk op twee vaste momenten, mijn mail.
    Het streven is een keer per dag even insta, facebook (alleen familie),, maar hier moet ik eerlijk zeggen dat dat wel eens mis gaat … (dit allemaal op pc)
    En verder doe ik eigenlijk niks met de telefoon: app, foto, en strava.

  5. Ik vind het mooi om te lezen dat je hierin je eigen balans hebt gevonden. Ik ben nog zoekende hierin. De FOMO ben ik wel kwijt inmiddels. En op vakantie ligt mijn telefoon voornamelijk in de kluis. Maar de wifi gaat verder niet uit. Daar voel ik me niet prettig bij. Op instagram verlies ik nog wel eens mijn tijd uit het oog (staat gelukkig wel een wekker op), want ik vind het leuk om daar rond te speuren. Vooral mijn fotografieaccount en mijn postcrossingaccount ben ik veel te vinden.

  6. Gelijk heb je! Het echte leven is veel te leuk! Ik ben niet zo van social media. Ik heb het wel maar doe er niks mee. Dus dat scheelt al veel online-tijd. Ik whatsapp wel heel veel. Vooral met mijn kind. En verder ben ik vooral online om bij te lezen bij mijn weblog-vriendjes. Momenteel weer bezig met een inhaalslag dus ik ben de eerste vandaag! Jeeeej! Groetjes uit de sprinter naar Zaandam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren